Edgars Meņģelis gatavs aizstāvēt Eiropas čempiona titulu

Edgars Meņģelis gatavs aizstāvēt Eiropas čempiona titulu

Edgars Meņģelis
Edgars Meņģelis: ‘’Gaidāma interesanta un izaicinājumiem bagāta sezona!’’2015.gada motokrosa sezonu, šī sporta veida fanu pulka Latvijas ”filiāle” var uzskatīt par vairāk kā veiksmīgu. Kaspars Stupelis turpināja spodrināt Latvijas vārdu blakusvāģu krosā, kopā ar holandieti Baksu izcīnot pasaules čempiona titulu, Pauls Jonass sasniedza visu laiku labāko rezultātu Latvijas solo motokrosā – sudrabs pasaules čempionātā MX2 klasē, bet par Eiropas čempionu kvadraciklu klasē tika kronēts Edgars Meņģelis, izcīnot visu laiku lielāko panākumu Latvijas kvadraciklu krosa vēsturē. Tā teikt: vienalga, cik riteņu motociklam, latvieši ir starp vadošajiem sportistiem.
Šoreiz atskatīsimies uz aizvadīto sezonu kvadraciklu krosā un Edgara Meņģeļa mērķiem gaidāmajā sezonā, kura 2015.gada Eiropas čempionam sāksies pavisam drīz – aprīļa pirmajā svētdienā, Liepājā, bet tad četrās nedēļās trīs Eiropas čempionāta posmi Dānijā, Francijā un Nīderlandē.

Atšķirībā no blakusvāģu un solo klašu motokrosa, kvadracikliem krosa klasiskajā formātā netiek rīkots pasaules čempionāts, līdz ar to varam uzskatīt, ka Edgars, būdams vien 21 gadu vecs, pērn ir izcīnījis prestižāko titulu un turpmākajās sezonās panākumu var tikai atkārtot, ne pārspēt. Jautāsim čempionam kādi ir nākotnes plāni, mērķi un izaicinājumi.

Edgar, prestižākais tituls Eiropā izcīnīts! Ko tālāk?

Ar titulu nekas nebeidzas, es pat teiktu, ka viss tikai sākas. To apstiprinās jebkurš sportists, jebkurā sporta veidā, ka titulu nosargāt ir grūtāk kā to izcīnīt. Šogad man būs iespēja šo apgalvojumu pārbaudīt praksē un jau tagad zinu, ka viegli nebūs. Ir jūtami pirmie šķēršļi, kuri sezonas laikā būs jāparvar, lai veiksmīgi aizvadītu sezonu. Paralēli tam mazais neizsapņotais sapnis ir izcīnīt Francijas čempiona titulu. Divas sezonas esmu tur jau startējis, izlaižot pa kādam posmam, taču uzkrāta nozīmīga pieredze un kalendārs ļauj šogad par to reāli pacīnīties.

Kas mainījies starpsezonā?

Starpsezonā ambīcijas ir augušas, galvenais mērķis aizstāvēt savu titulu Eiropas čempionātā, taču bez tā šogad kalendārs ir pateicīgs, lai varētu nopietni cīnīties par Francijas čempiona titulu. Turpināšu pārstāvēt Francijas komandu “By Rapport – PSR – BUD Racing”. Izmaiņas ir tajā, ka šogad komanda ir gatava mani atbalstīt visos Eiropas čempionāta posmos un ir uzsākusi ciešāku sadarbību ar “BUD Racing” – zīmolu, kas motokrosa vidē runā pats par sevi. Līdz ar to esmu pārliecināts, ka tehniskais nodrošinājums būs visaugstākajā līmenī. Starpsezonā esmu ieguvis jaunu komandas biedru no Francijas Adrian Mangieu, kas šogad kopā ar mani piedalīsies Eiropas un Francijas čempionātā. Interesanti, ka šis sportists bija viens no tiem, uz kuriem skatījos ar “lielām” acīm bērnībā, kad vēl pats nestartēju sacensībās.

Cik bieži Tevi redzēsim pašmāju sacensībās?

Šosezon mājās mani varēs redzēt daudz. Esmu apņēmies piedalīties Latvijas čempionātā un Superkausā ar mērķi palīdzēt popularizēt motosportu kā tādu, iedvesmot un rādīt pozitīvu piemēru. Pašmāju sacensībās pārstāvēšu jaunu un visai ambiciozu komandu “X-kross”, kura mani šajos seriālos atbalstīs un ar kuru kopā centīsimies sasniegt izvirzītos mērķus. Tā pat iesaistīšos ‘’Ghetto Family’’ kustībā, kura 2015. gadā sezonā spēlēja lielu lomu manā attīstībā un palīdzēja izcīnīt Eiropas čempiona titulu.

Eiropas čempionāta grafiks visai saspringts – aprīlī tiks aizvadīti trīs posmi jeb puse no sezonas.

Jā, aprīlis būs ļoti saspringts mēnesis, trīs smagi posmi, trīs dažādās trasēs. Pēc tiem jau būs lielāka skaidrība, kas ir kas. Eiropas čempionāta otrā puse man noteikti būs vieglāka – maijā posms Vācijā, tad posms mājās 30. – 31. jūlijā Stelpē un pēdējais posms augustā Igaunijā.

Vai esi jau pētījis pieteikumus? Kāds izskatās dalībnieku sastāvs un konkurence gaidāmajā sezonā?

Īsti neesmu, bet zinu, ka konkurence būs pieaugusi uz šo sezonu. Čempionātā pagājušajā gadā piedalijās gados jauni sportisti, kuriem ir potenciāls. Arī pērnās sezonas sīvākie konkurenti no Nīderlandes un Itālijas šogad neko negrasīsies dāvināt. Starp favorītiem jāmin arī komandas biedrs no Francijas. Bez minētajiem var sagaidīt arī kādu mazo pārsteigumu no konkurentiem, kuri starpsezonā būs cītīgi strādājuši. No malas pievienosies sportisti, kuri savu valstu čempionātos rādā labu sniegumu. Ar ļoti lielu potenciālu aug jauns sportists Igaunijā, kuram pagājušo sezon vecums neatļāva ņemt dalību Eiropas čempionātā. Kas būtiski – viņam ir radīti visi apstākļi, lai sasniegtu visaugstākos rezultātus. Ir atbalstītāji, ir labs tehniskais nodrošinājums – čalim tik jāstrāda un jāgrib. Tehniskajos sporta veidos ļoti būtisku lomu spēlē resursi, kas ne visiem ir pieejami.

Atgriežoties pie sarunas sākuma: vai redzi iespēju klasisko kvadraciklu krosu kādreiz nomainīt pret cita formāta kvadraciklu sacīkstēm?

Tādas iespējas ir un ir taču bijuši arī pirmie mēģinājumi. Es nesaku, ka nomainīt, bet drīzāk to darīt paralēli. Pērn startēju ‘’Pont de Vaux’’ 12 stundu komandu sacīkstē, rudenī Francijā pamēģināju savus spēkus vienā no posmiem Eiropas lielākājā smilšu seriālā ar domu parādīt labu sniegumu prestižajās ‘’Enduropale du touqet’’. Diemžēl, bet šis plāns neistenojās finansiālu apstākļu dēļ. Ceru, ka izdosies savākt līdzekļus, lai ziemā varētu startēt visos smilšu seriāla posmos. Tas būtu atsevišķas sarunas temats, tagad jākoncentrējas uz šīs sezonas mērķiem motokrosā.

Līdz sezonai divas nedēļas. Vai vari teikt, ka esi tai gatavs par visiem simts?

Sportiskajā ziņā esmu gatavs par visiem simts. Nu pat aizvadīju nometni, noslēdzot ziemas sagatavošanās ciklu Arņa Kalniņa vadībā. Jūtos ļoti labi un ar nepacietību gaidu sezonas pirmo startu, lai varētu ieguldīto darbu likt lietā. Finansiāli gan tā nevarētu teikt. Šobrīd nav izdevies savākt nepieciešamos līdzekļus šai sezonai. Meklēju intresentus, kuri būtu gatavi atbalstīt mani mērķu īstenošanā.

Izmantojot situāciju, pasaki potenciālajiem atbalstītājiem, kā ar Tevi sazināties.

Mani var atrast sociālajos tīklos Facebook, Twitter, Instagram, ja ir interese droši rakstiet, esmu atvērts piedāvājumiem.

Novēlam veiksmīgu sezonu un sasniegt izvirzītos mērķus.

Paldies, aprīlī sekojiet līdzi jaunumiem no Eiropas trasēm un aicinu visus apmeklēt motokrosu klātienē Latvijā.

Informāciju sagatavoja: Aigars Liepa
Tel. 27195500